Avskaffandet av spelmonopolet skapar orosmoln på Maltas annars klarblå himmel i söder. Här har de svenska spelbolagen huserat sedan spelmarknaden online kom igång på riktigt, just på grund av det rådande monopolet i Sverige – men just eftersom monopolet nu är på god väg bort är många som arbetar här nu oroliga över sina jobb.
Snart kommer det att införas licenser för casinospel på nätet vilket innebär att det svenska spelmonopolet sakteligen kommer att luckras upp. Det innebär att spelmarknaden kommer att öppnas upp och fler aktörer kommer att bli lagliga aktörer på den hårt konkurrenssatta marknaden som idag står bortom svensk reglering. Just därför har många av de svenska spelbolagen sina verksamheter utanför Sverige, men inom EU eftersom att det inom EU är okej att bedriva spelverksamhet inom unionen. Det tillsammans med Maltas skatteförutsättningar som är till förmån för bolagen är denna ö en riktig tätort när det kommer till olika spelbolag. Men nu kanske spelbolagen kommer att flytta hem igen, och det är något som oroar. Till Svenska Dagbladet säger dock representanter för olika bolag att man kommer ha kvar majoriteten av sina verksamheter på ön, det är bara vissa som kanske kommer att få flytta hem igen. Men vad experterna tror så är det snart inte lika lönsamt för företagen att ha kvar verksamheterna här då allt fler länder utöver Sverige just kräver olika typer av licenser, och då kommer det inte längre spela någon roll vart någonstans inom EU bolaget är hemmahörande och då kan många ta sina företag och flytta verksamheterna till hemländerna i stället – tror alltså experterna.
Störst inkomst från onlinespel
Maltas största inkomst kommer från turism och onlinespelsverksamheterna som bosatt sig här, men befolkningen på ön är inte lika entusiastiska till bolagen som man kanske skulle kunna tro. För tidningens reporter berättar Emelie, som arbetar i kundtjänst hos ett spelbolag och kommer från Norrköping, att hennes grannar inte alls uppskattade när hon och hennes rumskamrat flyttade in. Tydligen hade de tyckt att svenskarna var stökiga och uppskattade inte alls att få dessa till nya grannar. Och visst kanske det är så. Enligt det svenska konsulatet så uppskattas att det idag bor omkring 4 000 svenskar på Malta, och de flesta arbetar inom just spelindustrin eller är här gör att någon i familjen gör det. Så att malteserna är lite trötta på svenskar som springer omkring och lever rövare på ön kanske är förståeligt – speciellt som det på det stora hela uppskattas vara totalt hela 6 000 till 10 000 personer som på något sätt är anställda i eller kring Maltas onlinespelindustri som finns här på ön.